Draagdoeken

 

 

Geweven draagdoeken

 

Geweven doeken zijn verkrijgbaar in diverse maten, of de koelere gauze doeken. De doeken zijn meestal geweven volgens de kruiskeper weving waardoor er diagonaal een klein beetje rek ontstaat. Hierdoor is de doek stevig, maar ook veerkrachtig en soepel in gebruik. Geweven doeken kunnen doorgaans gebruikt worden van 0 tot 4 jaar. Een aantal merken doeken staan bekend als zgn. 'peuter-doeken' die ook erg geschikt zijn voor het dragen van wat oudere kindjes. De doeken kunnen ook gebruikt worden voor pasgeboren babies, mits het hoofdje voldoende steun krijgt en de baby in een goede houding geknoopt wordt (knietjes hoger dan de bips, beentjes niet te ver uiteen).

De maten lopen uiteen van ca. 270 cm (shortie) tot 580 cm (geschikt voor tweelingen of dubbeldragen).

 

Elastische draagdoeken

 

Elastische doeken zijn tricotdoeken die lekker zacht zijn en geschikt zijn voor jonge babietjes. Tricotdoeken kun je op eenzelfde manier knopen als geweven doeken. Let wel goed op dat de baby niet te diep in de doek zakt om goed te kunnen blijven ademen. Tricotdoeken zijn niet erg geschikt voor grotere babies doordat ze teveel gaan doorzakken, tevens zijn elastische doeken minder geschikt voor het dragen op de rug.

 

Ringslings

 

Een Ringsling bestaat uit een lap stof van ca. 70x220 cm en 2 ringen. De ringen kunnen ingenaaid zijn, maar er kan ook prima een lap stof of korte doek gebruikt worden met 2 losse ringen. Met een ringsling kan a-symetrisch over de schouder gedragen worden. Er kan op de heup, rug of op de buik gedragen worden.

 

Buidelslings

 

Met een buidelsling kun je op eenzelfde manier dragen als met een ringsling. Een buidessling bestaat echter uit een lap stof die aan de uiteinden aan elkaar genaaid is zodat het een geheel is. Hierdoor is het belangerijk om een buidelsling in de juiste maat aan te schaffen omdat deze niet verstelbaar is zoals een ringsling.

 

Mei Tai's

 

Een Mei Tai bestaat uit een vierkant lap stof Met daaraan 2 banden voor over de heupen, en 2 langere schouderbanden. Een Mei Tai is geschikt voor het dragen op de buik en rug en is geschikt voor het dragen van babies vanaf ong. 6 maanden. Er bestaan diverse variaties van Mei Tai's, en de Mei Tai is zeer geschikt om zelf te maken. Op het internet zijn hier diverse patronen van te vinden.

 

Podaegi's

 

Een podaegi is een brede lap stof met 2 lange banden in het verlengde. Met deze drager is het mogelijk om op de rug te dragen op de torso manier. Hierdoor komt er geen druk op de schouders terecht, en dit kan een zeer aangename manier van dragen zijn.

 

Overige ergonomische dragers

 

Er zijn diverse ergonomische dragers verkrijgbaar die geschikt zijn als al dat wikkelen met doeken je wel erg ingewikkeld lijkt. Evenals bij doeken is het ook bij de voorgevormde dragers dat het voor zowel de ouder als de baby ergonomisch verantwoord is. Dat houd in dat de knietjes hoger gedragen worden dan de billen, zodat de rug mooi rond uitkomt. Manduca, Patapum, Bondolino en Ergo carriers zijn een aantal bekende voorgevormde ergonomische dragers. Uiteraard zijn er veel meer voorgevormde dragers, echter zijn ze niet allemaal even ergonomisch. Belangrijk is dat de beentjes niet los bungelen en dat de rug niet recht of hol getrokken wordt.

 

- Gajemae.nl  2009 -     

www.gajemae.nl