Informatie over dragen

 

 

Inleiding

 

Aan het einde van de 19e eeuw is de voorloper van de hedendaagse kinderwagen uitgevonden. Een handig vervoermiddel voor babies. Vooral in hogere kringen van de maatschappij werd dit een zeer gewild maar ook nodig object. En vandaag de dag bied de kinderwagen nog steeds een goede uitkomst in het vervoer van kinderen.

 

Niet overal is het handig om gebruik te maken van kinderwagens, denk aan berggebieden. Nu is Nederland een vlak land, met nette trottoirs. Echter is dit niet overal in de wereld het geval, ook niet in meer welvarende gebieden. Op veel plekken in de wereld wordt dan ook nog steeds gebruik gemaakt van draagdoeken of ander soortige dragers.

 

Voordelen van dragen

 

  • Een draagdoek kan een goede uitkomst bieden bij het dragen van babies op plekken waar de kinderwagen niet makkelijk komt, bijv. het strand maar ook in winkels waar soms zelfs geen lift aanwezig is naar andere etages.

  • Door het directe lichaamscontact kunnen signalen beter opgevangen worden die de baby afgeeft. Huilen is een noodkreet om ervoor te zorgen dat de moeder haar baby weer snel terug kan vinden en tot zich kan nemen. Dragen kan dan ook een goede uitkomst zijn voor ouders of verzorgers van huilbabies.

  • Een ouder of verzorger heeft meer de handen vrij indien de baby veel behoefte heeft aan lichaamscontact. Zo kan bijv. ook het huishouden gedaan worden terwijl de baby in de doek slaapt op de rug bijv. Natuurlijk dient er wel aan de veiligheid gedacht te worden.

  • Indien er borstvoeding gegeven wordt, kan het lichaamscontact stimuleren in het tot stand komen en vasthouden van de borstvoeding. Het lichaamscontact is van positieve invloed op de hormoonhuishouding rondom de borstvoeding. Tevens kan er ook discreet gevoed worden in de doek met enige handigheid.

Dragen, van heel klein, tot groot!

Dragen is ook geschikte voor hele kleine baby's. Voor hen is het juist zo fijn om zo dicht nog bij mama of papa te zijn. Voor de allerkleinste zijn er ook prima draagmethoden voor handen zodat ze goed ondersteund in een doek of drager zitten.

En dan de al wat grotere kindjes? Menigeen denkt dat het dragen vooral bedoeld is voor baby's. Maar als ik om me heen kijk in winkelcentra, speelplaatsen, gewoon overal waar ik vaders en moeders met kinderen tegenkom; dan zie ik toch geregeld een peuter of kleuter op de arm zitten, of op papa's nek. Nu is dat een prima oplossing, maar voor de wat langere stukjes maak ik het mezelf toch graag wat makkelijker. En even snel op de heup of op de rug in een doek is vele malen fijner, ik zal dan niet snel last krijgen van overbelasting op bepaalde punten in mijn lichaam. Voor de grotere kindjes is ook een speciale ergonomische drager op de markt; de boba carrier voor kinderen vanaf 1 jaar. En er zijn diverse doeken die bij uitstek geschikt zijn voor peuters; robuuste, draagkrachtige doeken.

 

- Gajemae.nl  2009 -     

www.gajemae.nl